Året som gått i bilder - 2015

De flesta delar med sig av sin årskrönika med bilder som har varit favoriter under årets eller som varit mest gillade på sociala medier. Jag tänkte dela med mig av de bilder som hos mig skapar starka minnen och skänker mig otrolig glädje när jag ser dom och minns.

Bild nr 1, nyföddfotografering har alltid stått mig varmt om hjärtat. Det är tack vare min dotter jag började fotografera när vi hamnade på neonantalavdelningen i Eskilstuna och jag fick träffa alla de små underbara nyfödda mirakel som vi delade Neo med. Jag har dock varit i en svacka och känt att jag ej utvecklats inom nyföddfotografering, det var inte förrän jag tog mig i kragen och gick en kurs hos Laila Villebeck (Årets porträtt fotograf på Porträtt SM 2015) inom nyföddfotografering då jag fann inspirationen att ta mig vidare och utvecklats.  jag passade även på att gå en workshop för Kelly Brown i september en fotograf som jag anser är världsledande inom denna fotograferingsteknik. Hon har vunnit många priser inom sitt område och för att jag själv skall kunna utvecklas så måste jag få inspiration och lära mig av dem bästa. 

Efter Leilas kurs fick jag inspirationen åter och denna lilla kille var den första bokningen jag hade där jag åter igen fann kärleken till denna fotografering så därför kommer hans underbara bilder ligga mig varmt om hjärtat långt framöver i min fotokarriär.

Nr 2, En fartfylld, kaosartad helt underbar ögonblicksbild som skapades när min mor kom till studion med alla barnbarnen efter att ha bott i Norge i 10 år. detta är en bild som skänker en tanke och ett leende. En bild jag kommer skratta åt många år framöver och då den väcker känslor är det en bild som visar exakt det jag vill förmedla. Total kaos eller fullständig sinnesro?

Nr3, Nya samarbeten har skänkts till mig detta år. Jag har fått äran att ta emot 10 halvtokiga och helt underbara praktikanter från Nykvarns Prakiska och tillsammans delar vi många skratt, skapar många minnen och delar kunskap. jag förväntar mig att lära mig lika mycket från dom som dom ifrån mig. Tillsammans skapar vi magi, denna bild är ifrån en fotografering där praktikanterna skulle skapa sina stylade bröllopsbilder där jag fotograferar och retuscherar och dom stylar, sminkar, fixar hår och rekvisita till sina bilder de vill skapa. Passade på att ta in min vintageretuschering som jag tyckte passade alldeles ypperligt till denna bohemiska tös. Jag ser fram emot ett fartfyllt år och jag längtar redan till terminstart då jag får träffa mina töser igen.

Nr 4, I väntans tider för denna lilla har inte haft mage att kika ut ännu och ligger fortfarande i mammas mage och jäser. Vid denna fotografering kom en gammal vän och hälsade på och gav mig fria händer för att skapa denna bild. Jag älskar att få planera en session helt och hållet med rekvisita, bakgrund och poser och det är alltid speciellt när man får föreviga en gravidmage och sedan se vem som gömmer sig där inne. är man dessutom vänner så fälls en och en annan tår vid regtuscheringsbordet, jag är nog för blödig ibland men jag har fått äran att föreviga denna fantastiska gravidmage, skall föreviga den lille när denne behagar att komma ut OCH dessutom får se minstingen växa och bli stor när jag detta år sedan ska få föreviga hur dessa föräldrar blir enade. Som jag längtar!

Nr 5,  Lars-Åke ställde upp som modell för mig när jag skulle ta ett porträtt till porträtt SM, detta var den enda bild jag planerade och den jag fick ett diplom för. En riktig ögonbliv´cksbild blev det trots planeringen och alla bilder vi tog så blev det exakt just denna bild och denna pose som bara förevigades på en enda bild som jag till slut valde och i skrivande stund skall vi se om jag kunnat förfina den och få den till bättre höjder i kommande tävlingar.

Nr 6, Resan till Norge gav mig v´chansen att föreviga min lillasyster som blev kvar och fortfarande bor på en av mina favoritplatser i Norge. Har planer på att åter igen göra en resa till detta magiska ställe vilket ger mycket mer nu när man har någon kär att se fram emot att träffa. Denna bild på min syster med min dotter är en av de få bilderna jag ens har på henne så den ligger mig varmt om hjärtat då den är så personlig.

Nr 7, Detta bröllop var känslosamt när bilderna förevigades och jag kan säga att det fälldes en del tårar under dagen. inte nog för att den var vacker och för att detta brudpar är otroligt roliga att umgås med. utan för att brudgummen har i ,ånga år haft god hand om min son då han jobbar på minimonstrets förskola och de har ett otroligt starkt band. då blir detta lite speciellt och ett sätt för mig att kunna ge tillbaka till någon som gett mig och min son så troligt mycket.

Nr 8, När jag startade med nyföddfotografering anlitade jag ett ljuvligt par som tog med sig sin son för att bli förevigad i min studio jag vid den tidpunkten hade liggandes hemma i mitt hus. Nu några år senare så kom öven lillebror till mig och studion på Norr för att bli förevigad. När vi tog fram de gamla bilderna och jämförde med de nya som togs så hade till och med föräldrarna svårt att se skillnad på sina barn. Denna session blir speciell när jag ser utvecklingen av min teknik och hur ett barn växer och utvecklas.

Nr 9, Andrea  makeupartisten som jag startade ett samarbete med för en planerad session i månaden där vi skapat utställningsbilder tillsammans med mina ballerinor önskade bilder på sig och sin häst. Jag älskar fotograferingar som är annorlunda och utöver det jag brukar föreviga så jag var snabbt på att säga ja till denna session.  Andrea har även en hedersplats på min lista för hon är värd guld. Hon gav mig chansen att inte bara skapa fantastiska samarbeten utan ett sätt för mig att utvecklas och lära ut tack vare mina praktikanter då hon är handledare tillsammans med mig på Praktiska.

Nr 10, En av mina ballerinor som står ut med mina udda idéer och fotograferingar, rökbomber kommer det bli mer av 2016 och jag vet att jag varit dålig på att visa mina ballerinabilder inför 2015 men det beror på att jag har lite hemilga samarbeten där vi skapar annorlunda konstnärsbilder till ett längre projekt som kommer visas under 2016.

Nr 11, En fartfylld session med fine art bilder som skulle skapas på en vild 1 åring där vi samtidigt skulle försöka fånga åtminstone en bild med lillebror som tvärvägrades. Till slut när vi fotograferat klart satte sig pappa med sina söner och storebror skulle av någon anledning hålla hand där jag knäppte av denna och för mig förmedlar den kärleken mellan syskon och deras far. Far och son bilder ser man alldeles för sällan så den har växt i mitt sinne och jag tycker bara mer och mer om denna ögonblicksbild för var gång jag ser den då jag tycker mig känna deras kärlek som förmedlats på bild.

Nr 12, Årets första bröllop förevigades när den första snöstormen drog in över Sverige och då vi skulle föreviga bröllopsparet i studion frågade jag dom om de ville få unika bilder och vågade sig ut i snöovädret vilket de gjorde. Stelfrusna och kalla men ack så underbara fångade vi denna bild. Orden jag fick får mig att le om och om igen.  "Nu ska jag först njuta av att jag faktiskt kan titta på de bilder du tagit och där jag ser fin ut! Åh, nu kommer det glädjetårar... Kram och tack!!” 

Nu blickar vi fram mot 2016 och skapar nya minnen!